Styrkor.

Snart är jullovet över för våra barn, och allt återgår till det normala. För många barn och ungdomar har ledigheten varit en fristad där de har fått lov att vara de mirakel de verkligen är. Utan känslor av att de inte duger.
Vad menar jag med det då?
Jo, i skolvärlden är det så viktigt många gånger att "trycka" på barnens svagheter och lyfta fram det de är sämre på och har svårt för. Jag tror att detta får deras självkänsla och självförtroende att svikta. Att de känner att de inte fattar, är smarta som de andra o.s.v.
Hjälp dem istället att blomstra. Tillåt dem att känna att de är duktiga, smarta och faktiskt också kan.
Hur då?
Jo, genom att istället för att hela tiden prata om vad de inte kan och pressa dem här, låta dem få luft under vingarna genom att låta dem glänsa och briljera på det som går som en dans. På detta sätt känner barn/ungdomar att de också kan något, vilket i sin tur frisätter ork att "traggla" sig igenom sina svagheter så att även det till slut sitter där det ska.
Vi är alldeles för inriktade på att tala om svaghetr och kunskapsbrister. Det är dags att inse att det finns inget som är rätt eller fel. Ingen som är "dum i huvudet" eller inte fattar. Alla är olika, unika och behöver lära på olika sätt i olika faser i livet.
Visst är det så att alla ska ta sig igenom läroplanen för de olika årskurserna, men tillåt barnen att göra det med känslan av att de kan och duger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0